VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Pensioenfondsen zakken door het ijs

Geplaatst op: 15-03-2016, 10:31:52

Nog niet eerder stonden de pensioenfondsen er zo dramatisch voor. De grootste vijf pensioenfondsen maken vandaag hun cijfers bekend over de maand februari. Zeker twee belandden in de buurt van de kritische dekkingsgraad, wat korten volgend jaar onvermijdelijk maakt.Nog niet eerder stonden de pensioenfondsen er zo dramatisch voor.

Beide fondsen zijn daarmee in de buurt van de kritische dekkingsgraad beland, wat korten volgend jaar onvermijdelijk maakt. De dekkingsgraad van PMT betekent dat het fonds voor iedere euro aan beloofd pensioen nu en in de toekomst op dit moment nog maar een kleine 90 cent in kas heeft.

Het andere metaalfonds, PME, hield het ook niet droog en eindigde vorige maand op een actuele dekkingsgraad van 89,2 %.

Uitgeput

Eerder maakte het grootste pensioenfonds van Nederland, ABP, al bekend dat het in februari in de buurt van de kritische dekkingsgraad is uitgekomen. Het definitieve percentage kwam dinsdag uit op 88,2 procent. Daarmee zijn de herstelmogelijkheden voor het fonds op dit moment zo goed als uitgeput.

Zorgen

Hoewel pas eind van het jaar zal blijken of definitief korten nodig is, is het niet heel waarschijnlijk dat de financiële situatie van de fondsen de komende maanden veel zal verbeteren. De pensioenfondsen maken zich met name zorgen over de ontwikkeling van de rente. Die wordt door ingrijpen van de Europese Centrale Bank (ECB) steeds verder naar beneden geduwd, wat de verplichtingen van pensioenfondsen juist omhoog duwt en pensioensparen extreem duur maakt.

De negatieve depositorente die Mario Draghi, president van de ECB vorige week bekend maakt de kans nog groter dat pensioenfondsen volgend jaar moeten korten. De sector roept de politiek op maatregelen te nemen om kortingen te voorkomen.

Te denken valt aan het verhogen van de AOW-uitkering of het verlagen van de inkomstenbelasting. Maar verantwoordelijk staatssecretaris Jetta Klijnsma wil voorlopig nog afwachten hoe de fondsen er in mei voorstaan, heeft zij de Kamer eerder laten weten

Bron: www.dft.nl van 15 maart 2016

Vorige pagina